fbpx

Bedrijf Verkopen: Hoe Ik Mijn Bedrijf Eiwitpoeder.nl
Verkocht in 10 Dagen Tijd

Het Complete Verhaal Hoe ik na 10 Jaar Mijn Eiwitpoeder Webwinkel Verkocht voor "6-Figures"

Een hoop lezers die dit blog nu nog volgen kennen mij nog van het oude “webwinkel blog” of “internetmiljonair” blog waar ik in het verleden mijn online ondernemersavonturen met jullie heb gedeeld.

Deze websites en blogs vertelden met name het verhaal over hoe ik succesvol ben geworden met het opzetten van mijn eiwitpoeder webwinkel.

Ik heb er echter een paar maanden geleden voor gekozen om deze allemaal offline te halen (en heb ook geen backups meer) om te beginnen met een nieuwe periode in mijn leven.

De Historie van Eiwitpoeder

Natuurlijk zijn er nog wel flarden te vinden uit die tijd zoals het “Van Student tot Internet Miljonair” verhaal of het “Van Internet Miljonair tot levensgenieter” verhaal, maar bewust heb ik ervoor gekozen om het overgrote deel gewoon te verwijderen en voor mijzelf af te sluiten.

Bovenstaande verhalen zijn ook maar gewoon momentopnames en laten in principe alleen maar zien hoe ik op dat moment in mijn leven stond. Toch blijft het voor mij persoonlijk best leuk om terug te lezen.

Ik realiseer me nu des te meer dat ik gewoon in een totaal andere fase van mijn leven terecht ben gekomen, met 1 kiddo, nummer 2 on the way en een nieuwe business waar ik met enorm veel plezier en liefde aan werk.

Bijna haaks op hoe ik toen in het leven stond. 🙂

Echter dat je voor jezelf iets probeert af te sluiten betekent niet direct dat keuzes die ik in het verleden heb gemaakt niet af en toe nog eens om de hoek komen kijken.

Dalende Omzet

Elke maand was het weer hetzelfde liedje. Ik maakte aan het eind van de maand de balans op en keek naar het succes van verschillende bedrijven en wat er minder goed ging.

En elke maand waren er weer die paar duizend euro winst uit eiwitpoeder.nl

Met in mijn achterhoofd het succes wat het ooit was in 2010 / 2011.

Dit kon niet langer zo.

Een paar jaar lang had ik mijn eiwitpoeder website genegeerd omdat ik het gewoon niet leuk meer vond om eraan te werken. Dit had een aantal redenen.

  1. Ik raak snel uitgekeken op een project. Ik hou ervan om nieuwe dingen te starten.
  2. De webshop herinnerde me aan een tijd dat ik niet goed in mijn vel zat.
  3. De producten die ik op de website verkocht lagen niet meer in lijn met mijn eigen Paleo lifestyle die ik in 2012 ontdekte.
  4. De omzet bleef steeds verder dalen door bovengenoemde redenen en ik had geen zin om hemel en aarde te bewegen om er weer iets van te maken.

Je komt vervolgens op een punt dat je denkt. Dit kan niet langer zo…

Dalende omzet voor Eiwitpoeder.nl door weinig activiteit in het bedrijf.

Het Kritieke Punt

Op zondag 16 Augustus was ik mijn komende werkweek weer aan het inplannen zoals ik elk weekend doe.

Op maandag 17 Augustus stond er in de middag op de planning dat ik een VSL (Video Sales Letter) zou maken voor mijn nieuwe Whey Premium product.

De tranen schoten me bijna in de ogen bij het idee dat ik dit daadwerkelijk ging doen terwijl ik er echt 0,0 zin in had.

Ik besloot dat het tijd was voor de verkoop.

Zonder bullshit. Ik heb de afgelopen jaren wel vaker met het idee rondgelopen om het te verkopen en er zijn ook wel diverse gesprekken geweest die iedere keer op niks uitliepen.

In plaats van dat ik de VSL zou gaan maken, zou ik werken aan de verkoop. Dat betekent een mail schrijven naar mijn lijst met ondernemers via Bootstrap, plus een aantal contacten in mijn netwerk laten weten over mijn verkoop.

Ik schreef de nieuwsbrief en tal van reacties volgden.

Een hoop lezers die wel graag “iets samen wilden doen”, omdat ze de overnamesom van 100.000 euro niet hadden liggen.

Maar dat was niet waar ik op zat te wachten.

Ik wilde ervan af, niet iemand anders aan het roer zetten in de hoop dat hij/zij er iets van kon maken zodat ze van de winst uiteindelijk de overnamesom konden betalen.

Direct Interesse Vanuit Verschillende Hoeken

De dag erna contacteerde ik nog een aantal mensen uit mijn “netwerk” en zette ik de verkoop op sitedeals.nl (inmiddels al verwijderd van de site).

Één contact (toevalligerwijs ook degene die vroeger een aandeel had in eiwitpoeder.nl – maar ik een paar jaar geleden uitgekocht heb) had wel weer opnieuw oren naar de webwinkels in samenwerking met een investeerder (partij X).

Ook een andere partij bleek direct interesse te hebben (partij Y).

Ik ging direct op woensdag naar de geïnteresseerde partij (partij Y). Ze wilden de vraagprijs van 100.000 euro betalen en de afwikkeling snel in gang zetten.

Ik was blij verrast.

Op de terugweg belde partij X en vertelde ik hen dat het eigenlijk niet meer nodig was. Echter omdat partij X een bekende van mij is die zijn nek uitgestoken had bij de investeerder, heb ik toch de moeite genomen om het gesprek aan te gaan.

Ik verwachte in eerste instantie niet dat het zo’n vaart zou lopen. Maar tijdens het gesprek bleek toch dat er wel degelijk serieuze interesse was en dat ook hier de afhandeling snel zou kunnen verlopen.

Een extra voordeel was dat partij X nog iets extra’s aan de vraagprijs wilde toevoegen om tot een directe koop te komen.

27 Augustus, precies 10 dagen nadat ik mijn bedrijf te koop had gezet tekenden we de overeenkomst.

Dingen om Rekening Mee te Houden als Je Je Bedrijf Gaat Verkopen

whatsapp gesprek over het verkopen van mijn bedrijfEr zijn een aantal dingen die ik tegen ben gekomen waar je wellicht rekening mee kunt houden als je je bedrijf gaat verkopen.

  1. Als je bedrijf goed in de markt ligt, en net zoals bij mij de potentiële kopers het heel graag van je over willen nemen… Let dan op met geschreven tekst. Die kan namelijk bindend zijn.Partij Y wilde op deze manier de deal sluiten door het woordje “afspraken” en bevestiging te gebruiken.Had ik daar op een minder slimme manier op geantwoord, en niet eerlijk aangegeven dat ik een ander gesprek had (uit angst om wellicht deze koper te verliezen) dan was dit min of meer bindend geweest volgens mij.
  2. Een hoop ondernemers zijn verliefd geworden op hun bedrijf. Een aardige manier om over je waardering na te denken heb ik van een goede vriend van mij “Zou je zelf je eigen bedrijf kopen voor het bedrag wat je nu noemt?”.Ik heb de waardering van 100.000 euro gezet op het feit dat ik het daar wél voor zou kopen.
  3. Ik heb een advocaat met ervaring in bedrijfsovernames laten kijken naar de overeenkomst (Rassers Breda). Hij heeft toch best nog wel een paar aardige puntjes in de overeenkomst gezet mbt concurrentiebeding en vooraf betalen van de voorraad. Het was in mijn geval niet nodig geweest, want de kopende partij is meer dan schappelijk… Maar voor 1000 euro wil je ook later geen gezeur aan je broek wat je achteraf had kunnen voorkomen door er gewoon even door iemand naar te laten kijken die “dezelfde taal spreekt”.

Dat was het einde van het eiwitpoeder tijdperk. Er zijn enorm mooie bedrijven voor in de plek gekomen waar ik met veel plezier aan werk.